Spørgsmål? Ring 60 83 76 68 eller skriv en mail til yk@ykon.dk

Ofte stillede spørgsmål

Vi har samlet de mest hyppige spørgsmål, vi modtager fra kunderne ifm. deres byggeprojekt. Forneden kan du finde svar på de spørgsmål, vi ofte møder. Skulle det ikke dække dine behov, så tag endelig fat i os – så hjælper vi dig videre.

Stort set alle byggeprojekter vil du støde på udtrykket ”statiske beregninger”. Statiske beregninger er kort fortalt beregning af de bærende konstruktioner og deres modstandsevne for lodrette og vandrette påvirkninger som kan bl.a. bestå af egenlast, nyttelast, snelast eller vindlast. Statiske beregninger bruges til at sikre, at en bygning er sikker og kan modstå de belastninger, den vil blive udsat for. Statiske beregninger udføres normalt af en konstruktionsingeniør.
En konstruktionsklasse afhænger af tre emner herunder hvor kompleks konstruktionen er, hvor almindelig konstruktionen er og de mulige konsekvenser af en eventuel fejl i konstruktionen vil medføre hvis konstruktionen svigter. Når du søger om byggetilladelse, skal du oplyse, hvilken konstruktionsklasse dit byggeri er indplaceret i – der findes 4 konstruktionsklasser: KK1, KK2, KK3 og KK4. Dette er en vigtig del af din byggeansøgning, da konstruktionsklassen kan have indflydelse på de krav, der stilles til byggeriet.

En bærende vægs funktion er at bære belastninger fra andre dele af bygningen, såsom tag, gulv og vægge. Det er yderst vigtigt, at bærende vægge ikke fjernes uden forudgående undersøgelse og godkendelse fra en konstruktionsingeniør. 

Når der er ønske om at fjerne en bærende væg, er det yderst vigtigt, at dette udføres på en sikker og professionel måde. Dette kan løses ved vha. en konstruktionsingeniør, der udarbejder et midlertidigt afstivningsprojekt af væggen, inden den fjernes. Denne midlertidige afstivning sikrer, at bygningen forbliver stabil og sikker ifm. montering af bjælke, der overtager væggens bærende funktion.

En afstivende vægs funktion er at understøtte ydervæggene mod vandrette laster i en bygning.

Det er yderst vigtigt, at afstivende vægge ikke må fjernes uden forudgående undersøgelse og godkendelse fra en konstruktionsingeniør. Hvis det er nødvendigt at fjerne en afstivende væg, kan konstruktionsingeniør undersøge om dette er muligt uden yderligere forstærkning. Hvis undersøgelsen viser, at det er nødvendigt med kompensering, kan det løses via en vindsøjle enten i hulmuren eller ved siden af ydervæggen for at støtte og sikre, at bygningen fortsat bliver stabil.

En stabiliserende vægs funktion er at forhindre en bygning i at vælte eller glide grundet vandrette laster. Det er yderst vigtigt, at stabiliserende vægge ikke fjernes uden forudgående undersøgelse og godkendelse fra en konstruktionsingeniør.

Hvis det bliver nødvendigt at fjerne en stabiliserende væg, kan løsningen f.eks. være indstøbte stålsøjler i fundament eller etablere en stålramme, som har fat i loftskiven og fundament/terrændæk for at kompensere for den mistede støtte og sikre, at bygningen fortsat bliver stabil

Byggeansøgning er nødvendig for at opnå en byggetilladelse hos din kommune hvis du ønsker at bygge nyt, tilbygge, eller ombygger i større byggerier. Som ejer kan du selv ansøge byggeansøgning hos kommunen. Alternativ kan ens ingeniør eller anden fagperson med ansvar ansøge på vegne af ejeren.

Før du starter et byggeprojekt, skal du ofte have en byggetilladelse fra din kommune. Det er lovpligtigt for nye bygninger, tilbygninger og større ombygninger. Tilladelsen sikrer, at byggetekniske krav bliver overholdt, og at byggeriet er i tråd med lokalplaner og regler for området.

Som ejer kan du selv ansøge om byggetilladelse hos kommunen. Alternativt kan ens ingeniør eller anden fagperson med ansvar ansøge på vegne af ejeren.

Ved ansøgning fra en anden end ejeren er det dog påkrævet, at ejeren også underskriver ansøgningen som en form for fuldmagt som enten kan klares elektronisk via NEM-ID eller udfyldt standard formular der scannes. Ved ombygninger i etageejendomme skal der også være en underskrift fra foreningen.

Det er lovpligtigt at have en certificeret statiker tilknyttet ved sager der i konstruktionsklasse 2 eller opefter.
Konstruktionsklasse KK2, er konstruktionsprojekter som omfatter konstruktioner eller konstruktionsafsnit, der henregnes til middel konsekvensklasse (CC2), og som ikke er omfattet af konstruktionsklasse 1 eller 3.

Man kan på følgende link www.certificering.sbst.dk, kontrollere om en statiker er certificeret ved at søge på vedkommende.

Nej, en certificeret statiker, i dette tilfælde, er en kontrollant som kontrollerer konstruktionsprojektet/ingeniørprojektet for at opnå en start- og sluterklæring.

Når man har indsendt sin ansøgning, kan der gå op til flere måneder før man modtager sin byggetilladelse. Det er derfor vigtigt at indsende ansøgningen udfyldt korrekt samt i god tid før man påbegynder sit byggeri.

Når et byggeprojekt står færdigt, skal dette færdigmeldes til kommunen sammen med en hel masse nødvendige dokumenter. Når kommunen finder det tilsendte materiale tilstrækkelig, får man en ibrugtagningstilladelse af byggeriet. Det er ikke lovligt at tage byggeriet i brug før denne ibrugtagningstilladelse foreligger fra kommunen.

En ibrugtagningstilladelse er en lovpligtig godkendelse, der bekræfter, at dit byggeri lever op til alle gældende byggelovgivninger og regler, herunder krav i bygningsreglementet, miljøbestemmelser og brandsikkerhed. Har dit byggeprojekt krævet en byggetilladelse, skal du også have en ibrugtagningstilladelse, før bygningen må tages i brug.

Ibrugtagningstilladelse er nødvendig for alle bygninger, der har krævet byggetilladelse. Dog findes der undtagelser for visse bygningstyper, såsom f.eks. garage.

For at opnå en ibrugtagningstilladelse er det vigtigt, at alle relevante regler og krav er opfyldt. Dette omfatter både byggetilladelsen og de tekniske bestemmelser fra bygningsreglementet. Det er derfor vigtigt, at al dokumentation er korrekt, da kravene kan være komplicerede

Hvis du ikke har en ibrugtagningstilladelse, kan det medføre alvorlige problemer, herunder udfordringer med dit forsikringsselskab, hvis der opstår skader eller fejl. Manglende tilladelse kan også få økonomiske konsekvenser, da mange långivere kræver dokumentation for, at bygningen er lovligt taget i brug, før de godkender en låneomlægning. Hvis du har et kreditforeningslån, kan det endda være nødvendigt med en godkendt ibrugtagningstilladelse for at få udbetalt det fulde lånebeløb. Derfor er det afgørende at få færdigmeldingen og ibrugtagningstilladelsen på plads i den sidste fase af byggeriet

En certificeret statiker er en konstruktionsingeniør der har valgt at blive certificeret så det er muligt for vedkommende at få certificeret konstruktionsprojekter der er i KK2 eller opefter.

Certificeret statiker gennemgår konstruktionsprojektet og kommer med eventuelle bemærkninger som derefter besvares og eventuelt udbedres af konstruktionsingeniøren.

Hvis du er tvivl om hvorvidt dit projekt skal certificeres, kan YKON være behjælpelig med at afgør dette.

En starterklæring er en dokumentation, som den certificeret statiker udarbejder ved starten af et byggeprojekt når dokumenterne listet forneden foreligger. Den indeholder information om projektets omfang, forudsætningerne for statiske beregninger samt de krav og normer, som projektet skal leve op til.

For at opnå byggetilladelse, skal starterklæring indsendes til kommunen via Byg & Miljø.

YKON kan være behjælpelig med disse dokumenter samt indhentning af starterklæring.

En sluterklæring er en afsluttende rapport, som den certificeret statiker udarbejder, når et byggeprojekt er afsluttet. Den dokumenterer, at bygningen er opført i overensstemmelse med de statiske beregninger og gældende regler. Udover dette, skal dokumenterne som er listet forenden fra entreprenøren være fyldestgørende og korrekt sat op:

For at opnå ibrugtagningstilladelse, skal sluterklæring indsendes til kommunen via Byg & Miljø.

YKON kan være behjælpelig med disse dokumenter samt indhentning af sluterklæring.

Det der afgør hvorvidt projektet kræver en certificeret statiker, er om projektet kan betegnes som ”simpel og traditionelt” samt hvor høj ejendommen er. Hvis ejendommens højde fra terræn til øverste dæk er over 12 meter, er det nødvendigt at projektet skal certificeres. For projekter i konstruktionsklasse KK1 er det ikke nødvendigt at tilknytte en certificeret statiker. Det er dog vigtigt at sikre, at projekter i konstruktionsklasse KK1 overholder bygningsreglementets statiske krav.

YKON kan være behjælpelig med at undersøge om dit byggeprojekt kræver en starterklæring. Hvis det er tilfældet, skal der udarbejdes konstruktionsprojekt/ingeniørprojekt til kontrol hos certificeret statiker for at opnå en starterklæring. Både konstruktionsprojekt/ingeniørprojekt og starterklæring skal indsendes til Byg&Miljø, hvorefter kommunen udsteder byggetilladelse.

Normalt tilbyder ingeniørfirmaet en samlet pakkepris, hvor eventuelle bemærkninger eller rettelser fra den certificerede statiker indarbejdes i projektet uden ekstra omkostninger.

Kontakt

Send os gerne jeres byggetekniske tegninger – dem kan I enten finde på Weblager eller Filarkiv